Klassiek dieet

Een gezond voedingsmiddel bestaat niet! Denk bv. aan een appel, rijk aan vezels, mineralen, vitaminen en suikers... en toch zou een dieet van uitsluitend appels zeer onevenwichtig zijn.

Gezonde voeding is een kwestie van evenwicht tussen diverse voedingsmiddelen. Een goede leidraad bij het samenstellen van een evenwichtige voeding is de voedingsdriehoek. De driehoek bestaat uit 8 vakken, van groot naar klein, die aangeven welke soort voedingsmiddelen in welke hoeveelheid moeten worden gegeten. Elk voedingsmiddel levert een aantal voedingsstoffen, maar nooit alle die we nodig hebben.Daarom moeten we dagelijks verschillende voedingsmiddelen van een totaal verschillende oorsprong eten, die elk bepaalde nutriënten aanbrengen. Zo leveren groenten en fruit voedingsvezels.

Melk levert geen vezels, maar is rijk aan calcium,enz. Dagelijks variëren is dus noodzakelijk om tot een volwaaardig voedingsevenwicht te komen. Daarom kiest men dus uit elke groep een voedingsmiddel en dit in een juiste verhouding. Door jarenlang één bepaalde groep te verwaarlozen, bv. door melkproducten niet te eten, kunnen er uiteindelijk tekorten ontstaan.

Overzicht methodes