Proteïne dieet
Proteïnedieet: hoe werkt het?
Om het effect van een proteïnedieet te begrijpen, moeten we begrijpen hoe de energie in ons lichaam wordt geleverd. Via onze dagelijkse voeding nemen we koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) in ons lichaam op. Het zijn de koolhydraten en de vetten die zorgen voor de energie die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. De eiwitten zorgen voor het bouwen, onderhouden en herstellen van weefsel in ons lichaam. Verbranding koolhydraten vs. vetten.
In "normale" omstandigheden zal ons lichaam in de eerste plaats koolhydraten verbranden om aan de energiebehoefte te voldoen. Men kan de koolhydraten beschouwen als de "zichtrekening" waarmee de dagelijkse energiebehoefte wordt voldaan. Het is pas wanneer deze zichtrekening niet meer kan voldoen aan de energiebehoefte, dat ons lichaam overschakelt naar de verbranding van vetten die we kunnen beschouwen als onze "spaarrekening". (Dit zal de enige keer zijn dat we onze spaarrekening willen plunderen).
Hoe werkt een proteïnedieet?
Een proteïnedieet zorgt ervoor dat er geen koolhydraten in ons lichaam worden opgenomen zodat ons lichaam op continue basis vetten zal verbranden om aan zijn energiebehoefte te voldoen. Verschil met een klassiek dieet. In het klassiek dieet gaan we minder eten. De verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten blijft hetzelfde, de hoeveelheid die we opnemen is gewoon minder. In het proteïnedieet wordt er een onevenwicht gecreëerd waarbij er meer eiwitten (proteïnen) worden opgenomen en minder vetten en koolhydraten. Waarom proteïnen? Proteïne is een belangerijk nutriënt, nodig voor het bouwen, onderhouden en herstellen van weefsel in het lichaam.
Heel typisch voor een klassiek dieet is het verlies van spiermassa ten gevolge van een tekort aan eiwitten en een lagere stofwisseling: het lichaam krijgt minder brandstof en zal de nergieverbranding op een lager pitje zetten. Bij een proteïnedieet is er een typische reactie van het lichaam die "ketose" wordt genoemd. Na 2 à 3 dagen gaat het lichaam door een tekort aan koolhydraten over op vetverbranding, waarbij er ketonen vrijkomen die zorgen voor energie EN hongerstilling. (u leest het goed, het lichaam ervaart geen hongergevoel in tegenstelling tot een klassiek dieet).
Opgelet: extra koolhydraten stoppen de ketose - vetverbranding. Indien het dieet niet strikt gevolgd wordt, duurt het opnieuw 2 dagen vooraleer u zich weer in ketose toestand bevindt. Sommige mensen zijn hier heel gevoelig voor: een paar druiven, een frisdrank,... en het is opnieuw 2 dagen wachten vooraleer men in ketose is.